Raduno Tecnico bij Louwman 2017

“Kijk, dat ziet er dan zo uit.” Een lichte huivering trekt door de zaal bij het zien van de volledig doorboorde rafelige zuiger. Bart van de Broek is er luchtig over: “Dit is allemaal te maken. Je hebt pas écht een probleem, als hij door de kop heen slaat.”

Op de ochtend van 17 september 2017 verzamelen zich een klein aantal coupés en een enkele spider op het entreeplein van het Louwman Museum in Wassenaar. Handen worden geschud, camera’s klikken en al snel gaan ook de motorkappen open voor een kop koffie en een goed gesprek. De eerste Raduno Tecnico van het FIAT Dino register NL is begonnen.

 

Dat het aantal auto’s geen goede indicatie is voor het aantal deelnemers, blijkt als we ons verzamelen in een zaaltje. Frank Busch heet zo’n 50 dinoisti uit de Benelux welkom met een inspirerende terugblik op registeractiviteiten van de afgelopen tijd. Terwijl daarna buiten de museumbezoekers onze Dino’s bewonderen, hangen we binnen aan de lippen van Bart van de Broek. Hij leidt ons in eerste instantie in een helder betoog langs een reeks aan malheur – welke vooral Frank lijkt te hebben getroffen – om vervolgens iedereen enthousiast te maken met goede ‘verzorgingstips’. Zijn mededeling dat de 2 liter motor was “gebouwd om 60.000 km mee te gaan” wekt daarna weer wat onrust, maar de filmpjes van motoren die op de testbank zonder problemen zodanig in de toeren worden gejaagd dat de plafondplaten naar beneden komen, geven iedereen weer een gevoel van yes! Vragen uit de zaal worden door Bart, maar ook door mede aanwezige ervaren technische dinoisti (en bv. ook Patrick Beek van Beek Classic Wire) beantwoord, wat vervolgens uitloopt in geanimeerde gesprekken rond de uitgestalde cilinderkoppen en andere motoronderdelen.

Tijdens de lunch is er nog meer gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Leuk om te merken is altijd dat de liefde voor de FIAT Dino gedeeld wordt door zulke uiteenlopende mensen. Jong, oud, techniekliefhebbers, classic lifestyle liefhebbers, Italië-liefhebbers: het is er allemaal. Alleen qua gender is de diversiteit (helaas?) ver te zoeken.
Louwman Museum verzorgt niet alleen een prima lunch, maar ook een rondleiding. Voor een wat kleiner deel van de groep geeft  een gids een zéér uitvoerige (technische) toelichting bij de collectie en lepelt véél (historische) anekdotes op. Dat levert niet alleen nieuwe inzichten op over oude stukken uit de ongekend rijke verzameling van Louwman, maar leidt er ook toe dat verschillende deelnemers toch wat moeite hebben om de aandacht vast te houden. Dat laatste is dan weer geen probleem op het voorplein, waar men rond de (uiteenlopend gevulde) motorcompartimenten van de aanwezige Dino’s levendige gesprekken voert in het zonnetje.

Onder dankzegging aan Frank en diens vrouw Ellie voor de prima organisatie en Bart voor zijn presentatie grommen de zescilinders tenslotte nog een keer tegen de gevel van het museum en vertrekken tevreden in de richting van de al laag staande zon.

Hans Dautzenberg