Categoriearchief: Blog

Raduno Tecnico bij Louwman 2017

“Kijk, dat ziet er dan zo uit.” Een lichte huivering trekt door de zaal bij het zien van de volledig doorboorde rafelige zuiger. Bart van de Broek is er luchtig over: “Dit is allemaal te maken. Je hebt pas écht een probleem, als hij door de kop heen slaat.”

Op de ochtend van 17 september 2017 verzamelen zich een klein aantal coupés en een enkele spider op het entreeplein van het Louwman Museum in Wassenaar. Handen worden geschud, camera’s klikken en al snel gaan ook de motorkappen open voor een kop koffie en een goed gesprek. De eerste Raduno Tecnico van het FIAT Dino register NL is begonnen.

 

Dat het aantal auto’s geen goede indicatie is voor het aantal deelnemers, blijkt als we ons verzamelen in een zaaltje. Frank Busch heet zo’n 50 dinoisti uit de Benelux welkom met een inspirerende terugblik op registeractiviteiten van de afgelopen tijd. Terwijl daarna buiten de museumbezoekers onze Dino’s bewonderen, hangen we binnen aan de lippen van Bart van de Broek. Hij leidt ons in eerste instantie in een helder betoog langs een reeks aan malheur – welke vooral Frank lijkt te hebben getroffen – om vervolgens iedereen enthousiast te maken met goede ‘verzorgingstips’. Zijn mededeling dat de 2 liter motor was “gebouwd om 60.000 km mee te gaan” wekt daarna weer wat onrust, maar de filmpjes van motoren die op de testbank zonder problemen zodanig in de toeren worden gejaagd dat de plafondplaten naar beneden komen, geven iedereen weer een gevoel van yes! Vragen uit de zaal worden door Bart, maar ook door mede aanwezige ervaren technische dinoisti (en bv. ook Patrick Beek van Beek Classic Wire) beantwoord, wat vervolgens uitloopt in geanimeerde gesprekken rond de uitgestalde cilinderkoppen en andere motoronderdelen.

Tijdens de lunch is er nog meer gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Leuk om te merken is altijd dat de liefde voor de FIAT Dino gedeeld wordt door zulke uiteenlopende mensen. Jong, oud, techniekliefhebbers, classic lifestyle liefhebbers, Italië-liefhebbers: het is er allemaal. Alleen qua gender is de diversiteit (helaas?) ver te zoeken.
Louwman Museum verzorgt niet alleen een prima lunch, maar ook een rondleiding. Voor een wat kleiner deel van de groep geeft  een gids een zéér uitvoerige (technische) toelichting bij de collectie en lepelt véél (historische) anekdotes op. Dat levert niet alleen nieuwe inzichten op over oude stukken uit de ongekend rijke verzameling van Louwman, maar leidt er ook toe dat verschillende deelnemers toch wat moeite hebben om de aandacht vast te houden. Dat laatste is dan weer geen probleem op het voorplein, waar men rond de (uiteenlopend gevulde) motorcompartimenten van de aanwezige Dino’s levendige gesprekken voert in het zonnetje.

Onder dankzegging aan Frank en diens vrouw Ellie voor de prima organisatie en Bart voor zijn presentatie grommen de zescilinders tenslotte nog een keer tegen de gevel van het museum en vertrekken tevreden in de richting van de al laag staande zon.

Hans Dautzenberg

Concours d’Élégance Paleis het Loo 2016

Nog even op de valreep van 2015, komend jaar is het jubileumjaar van de Dino ook de organisatie van het jaarlijkse Concours d’Élégance Paleis het Loo op 2 en 3 juli 2016 niet ontgaan.

Concours

Er is een speciale (parkeer)plek geregeld voor die ‘Dinoisti’ die acte de présance geven, dit zegt de organisatie erover:

Dino is going to be one of the themes of the Concours d’Élegance 2016 and for the International Concours a class specifically dedicated to the Dino 206/246 GT and 246 GTS shall be judged among others, by the great Dino connoisseur Matthias Bartz.

A special parking area and optional a “Dino package” shall be available to all Dino owners during the Concours weekend;
• 206/246 GT and 246 GTS
• Ferrari 208 GT4 and 308 GT4
• Fiat Dino Spider and Coupé
• Lancia Stratos

Bijzonderheden volgen, wij staan in contact met de organisatie!

 

 

Anniversario Dino 50 anni

10/11/12 Giugno (June) 2016

Al enkele maanden geleden hebben wij in ieder geval alvast de datum gecommuniceerd, deze is zoals ook eerder bericht officieel maar uiteraard zijn er wat zaken gewijzigd. U wist het dus al een tijdje, maar wat deze bijzondere raduno nu echt in zou gaan houden was nog niet duidelijk. Uiteraard wilde ik dit wel duidelijk krijgen, echter in de goede Italiaanse traditie kwam er toen ook anderen aandrongen op inhoud (vooral nadat de Duitse Dino Club zelf al een programma had ontwikkeld voor haar clubleden en daarbuiten), ineens beweging in en is er qua standplaats én inhoud het één en ander veranderd. Dit had overigens ook te maken het organisatie team in Italië zelf.

Deze is namelijk veranderd, eerst was het een lid van de club, nu is het Walter Scudeletti geworden. Deze is meer dan alleen lid van de club, hij staat naast Lincoln Cooper en dus dicht bij het vuur. Hier onder even een foto van de man, naast hem staat overigens Aldo Brovarone, hij is een Dino coryfee welke ook aan het woord komt tijdens deze jubileum raduno.

brovarone_scudeletti

Hij is op leeftijd maar volgens Walter nog zeer kwiek. Walter wist mij nog meer te vertellen, onder andere dat buiten hem ook nog andere coryfeën aan het woord komen en dat er buiten mooie ritten in de omgeving van Turijn met bijbehorende culinaire pitstops er bezoeken gebracht gaan worden aan twee musea, die van FIAT en het automobiel museum. Hieronder even de flyer:

locandina_raduno_2016

De onderdelen van het programma kunnen gevonden worden bij onze Italiaanse vrienden op deze plek: Raduno2016. De .pdf is meteen wat duidelijker.

Een vast omlijnd programma is er nog niet, er kan nog inhoud bijkomen maar duidelijk is dat er voldoende ingrediënten zijn om zake interessant te maken. Aanstaande zaterdag komt een kleine delegatie in Den Haag bijeen om te bespreken wat wij als register vanuit Nederland en België hiermee verder gaan doen.

Wordt aldus vervolgd, volgende week weten we meer en zal er daarna weer een update komen!

 

Duitse Dino Club bijeenkomst 2016

dinodeutschland

Hebben wij ruim van tevoren de datum kunnen doorgeven van de Italiaanse jubileum bijeenkomst, hebben de Duitsers “gründlich” hun variant reeds rond.
Er wordt bijeengekomen in Garmisch Partenkirchen van 13 t/m 16 mei 2016. Een maand dus voor de jubileum bijeenkomst in Italië.

Het volledige programma en de uitnodiging kan hier gevonden worden: Download programma Dino Register Deutschland 2016.

Er valt aldus wel wat te kiezen of te combineren in het voorjaar 2016.
Vooralsnog heeft het Fiat Dino Register NL besloten zich vooral organisatorisch te richten op de bijeenkomst in Italië.  Maar laat het even weten of er belangstelling is en wie er naartoe gaan, altijd interessant!

Helaas..

Vandaag helaas minder goed nieuws vanuit Italië aangaande de voorzitter van de Dino club in Frankrijk:

Ciao a tutti,
Abbiamo avuto la notizie che il presidente del club Francese che organizzava il raduno il 19/20 di settembre è stato preso da una situazione salutari grave e il loro club hanno deciso di annullare tutti i loro raduni di 2015 compreso quello della Dino.

We have received news that
the president of the French club that was organising the meeting on the weekend
of the 19/20 of September has been taken seriously ill and their club has
decided to cancel all 2015 meetings including the Dino meeting.

Net als wij hebben gedaan, nemen ook zij enige tijd ‘rust’ in acht.

Tulpenrally 2015, afvalrace..

Bdeide equipes welke dit jaar mee deden met de Tulpenrally werden achtervolgd door pech. Dit jaar deden mee:

dinotheo sijmendino
Equipe Theo en Koos                                                   Equipe Sijmen en Fleur

Na een dag moest Sijmen helaas al opgeven vanwege een defecte kettingspanner waardoor de ketting tegen het kleppendeksel sloeg.. Er is contact geweest, ook nog even met Ids maar wij hadden niets liggen en het nieuws bereikte dat deze zou worden gesloopt uit één van de onderdelen-Dino’s waarover het technisch team zou beschikken. Helaas bleek dat op een gegeven moment de motor toch wel wat meer uit elkaar lag en het er niet meer naar uitzag dat er nog meegereden zou kunnen worden.
Bij de Finish ben ik Sijmen tegen gekomen, nog steeds monter en vol positieve energie om dan de motor volledig te gaan reviseren. Dan wel in deze maanden omdat de SLS natuurlijk voor de deur staat!
Sijmen wist mij te vertellen dat Theo en Koos ook uitgevallen waren, er een issue met de beruchte puntjes waren (zelf ook meegemaakt en zo ook Sijmen) in de route ernaar toe, maar dat dit verholpen was. Het zou leuk zijn (hoe vervelend het ook altijd is om uit te vallen) als Theo en Koos hun relaas zouden kunnen geven want het is niet helemaal duidelijk hoe dit nou afgelopen is.

En zo kan het voorkomen dat de enige Dino welke de finish heeft gehaald deze is:
WP_20150516_006
Maar ja, slechts één dag meegereden.. Maar dan is er toch nog een Dino gefinished zullen we maar zeggen, ook al was het de sponsoretappe.
Jammer was wel dat er door deze klasse niet meer gesprint mocht worden over de boulevard (is toch traditie) en dat er niet gefinished mocht worden door de klassieke boog (zie vorig jaar).

Een dynamische FIAT Dino Raduno!

De afgelopen FIAT Dino Raduno van 18 april was zonnig, met goede spijs en drank, informatief én verrassend. Marc van Ravels had voor een uitstekende locatie gezorgd, centraal gelegen, met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en een prima ‘solo-Dinoisti’ ruimte én terras. Restaurant Waterfront had net een frisse doorstart gemaakt, het personeel leek aldus extra gemotiveerd en de spijzen waren uitstekend. Nogmaals dank voor het regelen van de locatie Marc!

IMG-20150418-WA0010    IMG-20150418-WA0006

Uw ietwat verstrooide vice voorzitter was overigens in eerste instantie langs de verzamelplek op de parkeerplaats gereden, echter heeft ondergetekende daar totaal geen spijt van gekregen omdat het uitzicht én de omgeving prachtig is. Laten we zeggen dat het een voorproefje was van de prachtige rit welke Marc tevens had uitgezet voor later op de dag.
Maar allereerst verzamelden zich al gauw meerdere Dino’s welke het geheel uiteraard alleen nog mooier maakten en was daar onder andere ook nog even Jan Willem, de vorige initiatiefnemer van het register. Helaas moesten wij wel een afvaardiging van onze zuiderburen missen. Wij gaan er alles aan doen om bij de volgende raduno hen er wel bij te hebben uiteraard.

IMG-20150418-WA0012 FB_20150424_18_46_56_Saved_Picture

Na het bijpraten en bekijken van de verschillende Dino’s konden wij ons verzamelen in de daarvoor speciaal geregelde Dino club ruimte, op het zonnige terras waar Bart en ik de leden verder informeerden over allerlei verschillende zaken van het afgelopen jaar. Ook werd er vooruit gekeken naar bijvoorbeeld de internationale raduno 2016, het jubileum jaar. Er zal meer duidelijkheid hierover komen in samenwerking met de Dino Italia Club en geïnteresseerden hebben zich aangemeld om mede de handschoen op te pakken, er zal genoeg geregeld moeten worden. In ieder geval was er genoeg te bespreken én te informeren, er wordt aan de weg getimmerd om het register verder in te richten, zowel op (statutair) clubniveau als de informerende zaken eromheen, de website, etc. etc.

FB_20150424_18_45_45_Saved_Picture WP_20150418_004

Na een uitgebreide, maar hopelijk niet te lange, briefing kon men aan tafel voor een uitstekende lunch.

Vervolgens parkingwaarts gegaan en al gauw werd een FIAT 500 ontdekt tussen de daar aanwezige Dino’s. Zowel ik als Bart hadden tussentijds vragen via Facebook of mail gekregen waar het event nu eigenlijk precies was van niet ingewijden en in de tussentijd, naar het bleek, had zich een buitenlandse afvaardiging tussen ons genesteld. Een zeer enthousiaste dame van het gezelschap had zelfs een model auto welke exact leek op één van de aanwezige Dino’s!

WP_20150418_019 WP_20150418_012 Uitkomst was dat zij uiteraard van harte welkom waren om mee te rijden, zij in haar favoriete exemplaar en de FIAT 500 kon aansluiten voor de prachtige route.

IMG-20150418-WA0039    WP_20150418_025

Wij hebben ervan genoten en zijn vervolgens zeer tevreden huiswaarts gegaan!

Autovisie reportage, briljant! Maar wat was het nat…

Jawel, zodra Leo Dijkstra had vernomen dat Autovisie een special over de verschillende koetswerken waar een Dino motor ingebouwd was wilde maken zat hij er bovenop. Gezamenlijk hebben wij er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat op 8 juli zowel een Coupé als een Spider aanwzig waren. Niek, Marc Leo en we hebben nog geprobeerd Paul op de set te krijgen maar uiteindelijk is het de Spider geworden van Sijmen die door Sander werd gereden omdat hij in het buitenland verbleef en de Coupé van ondergetekende. Op een gegeven moment dicteert namelijk de Autovisie ploeg datum en tijd en is het gewoon erg lastig om daar een gehele dag voor uit te trekken, want daar kwam het wel op neer.

WP_20140708_078 WP_20140708_048

En wat was het nat en koud! Het was echt niet mogelijk om buiten de foto sessie te doen, aldus werden in een verlaten hangar de schoonheden opgesteld. Eigenlijk een prachtig kunstlicht resultaat waarbij er tijdens de sessie’s ook interviews werden afgenomen om zoveel mogelijk te weten te komen over de exemplaren en historie, eventuele modificaties en achtergrond.

Na de foto sessies binnen moesten we toch echt naar buiten richting startbaan.

WP_20140708_088 WP_20140708_090

Respect voor Sander dat hij zoveel mogelijk open bleef rijden en wat een prachtig stel achterwerken zo bij elkaar!

WP_20140708_089

Er werd verder gespeeld op de startbaan, overigens nooit geweten dat je eigenlijk niet of nauwelijks kunt slippen op het tarmac van een start-landingsbaan, het is zoab in de overtreffende trap..

U kent in de tussentijd het artikel wel, voor de liefhebbers hebben wij een .pdf beschikbaar om nog eens na te lezen. Het was een bijzondere dag met een unieke samenstelling van schonen!

REPO Vier Dinoos_16HA

Tulpenrallye 2014, maar liefst 3 Dinoisti..

Ook dit jaar is er een afvaardiging Dinoisti actief geweest tijdens de Tulpenrallye. Vanmiddag was de finish in Huis ter Duin in Noordwijk, daarbij voorafgaand de klassieke dubbele sprint over de boulevard. Daarvan overigens verderop een korte impressie.

2000[1]

Zo waren er voor de 2014 editie van de Tulpenrallye 2 equipes die zich hadden ingeschreven om van Annecy naar Noorwijk te rijden. Één van deze equipes bestaat uit Sijmen en Fleur in een prachtige blauwe FIAT Dino Spider.

dinosijmen

Sijmen is mij bekend, ik heb hem eerder ontmoet tijdens rally’s, hij heeft zich ingeschreven in het register en al gauw zou hij ook bekend worden bij het overige ‘bestuur’. Terwijl ik vorige week in Marokko was kreeg ik zo ongeveer een krappe twee dagen voor de start in la douce France een sms of ik nog iemand wist die een koppakingsset had liggen in NL.
Ik heb de hulpvraag even door moeten geven aan onze voorzitter Frank Wijnen en heb later begrepen dat hij bij Martin Willems nog op tijd terecht kon. Zo kon de expert equipe 35 alsnog rijdend aan de start verschijnen.

Helaas bleek dat ‘rijden’ niet optimaal omdat de Dinoplex niet echt deed wat ervan verlangd werd en het eventueel rijden op het noodprogramma zeker niet prettig is tijdens een rally. Zondagavond bleek dat terwijl ik in het vliegtuig terug zat, Bart via Frank Wijnen was doorgegeven als mogelijke oplossig in deze. Bart had nog een complete set liggen vanwege zijn restauratie project en hij is zo uitzonderlijk goed geweest om aan een monteur, heel vroeg in de ochtend, deze af te geven waarna het onderdeel terstond werd ingevlogen en gemonteerd.

Het spreekt voor zich dat dit een unieke situatie is en Bart uiteraard geen onderdelen magazijn is.. Aldus bijzonder actie, de equipe heeft de hele rally uit kunnen rijden met uiteraard de bossen tulpen aan de finish, alhoewel bleek dat de unit van Bart niet de oplossing bleek. Het zou leuk zijn als Sijmen meer zou kunnen vertellen over zijn avontuur.

WP_20140510_019    altAgr2N3kQFDxszUOVtfARHb2QnxIcC8gN5geYDGM262_o

De tweede equipe welke zich heeft ingeschreven dit jaar bestaat uit Theo en Koos, equipe nummer 170, Touringklasse.

Dino2

Eigenlijk weten we niet veel van hen, zij zijn (nog) geen bekenden van het register alleen weet ik toevallig waar de Dino in onderhoud is en ben ik een keer tijdens een rally aangesproken of ik het was die tijdens de vorige Tulpenrallye een defect differentieel heb gehad.. Onze Dino’s lijken dan ook sprekend op elkaar. Graag komen wij in contact!

WP_20140510_009    altAhT5UvUFyXjfhmnZCLkOrd33xlEJM5ksOpjPO7wl0gh-

Want de derde ‘Dino’ equipe dit jaar was een equipe welke alleen tijdens de laatste etappe aanwezig was, de partnerrallye etappe. Team 345 aldus, welke voor deze mini Tulp in de prijzen is gevallen voor deze categorie, de tweede prijs. Hieronder even de boulevard scène én de binnenkomst.

 

 

Verdere interessante zaken kun je vinden op de site www.tulpenrallye.nl. Leuke verslagen van boze burgemeesters tot de uiteindelijke uitslagen.

Eerste Fiat Dino Raduno 19 april was een groot succes!

Jazeker, de ochtend van de 16e april startte in het pittoreske Schoonhoven ietwat grijs en kil. Echter al na enkele uurtjes werd het warmer en gezelliger en zou Schoonhoven nóg aantrekkelijker worden gezien de groter dan verwachte opkomst onderaan de kade van het prachtige Hotel Restaurant Belvedère. Vanuit alle windstreken wisten de Dinoisti deze prachtige plek te vinden onder de eeuwenoude platanen, met of zonder Dino.

Schoonhoven1 WP_20140419_001(1)

Voor ons als initiatiefnemers was het nog even spannend wie er wel en niet zouden komen, hadden we er genoeg aan gedaan om het evenement kenbaar te maken? Het was daarom erg prettig dat de opkomst groter was dan verwacht en ook zo divers.

Schoonhover5 Schoonhoven8

Voor het eerst konden wij ons ‘face to face’ voorstellen aan de mede Dinoisti en was het goed te ervaren dat anderen elkaar na lange tijd weer eens zagen. Met de enquete, die wij zoveel mogelijk persoonlijk afnamen, konden wij vervolgens een beeld krijgen van de wensen en verwachtingen van de aspirant ‘leden’ van het FIAT Dino register Nederland. Overigens, dat Nederland bleek alras te klein gedacht want er verscheen een serieuze afvaardiging vanuit België welke vroeg waren vertrokken. Fantastisch dat zij erbij konden zijn en wat een diversiteit aan Dino’s, inclusief een Ferrari variant.

Schoonhoven4   sophie galaxy camera 1417

DinoSpiderB

Ook was er een afvaardiging van de FIAT 124 club met een Abarth, je ziet de voorkant nog op rechts onderstaande foto met eerst nog een foto van de neusjes van de zalm.. Stond ook op het menu overigens.

Schoonhoven9 sophie galaxy camera 1399

Om de ochtend te besluiten werd er gezamenlijk een Italiaanse lunch genuttigd. Hierbij werd niet alleen genoten van de lunch maar ook nagepraat over de vragen welke in de enquete werden gesteld én ontstonden uiteraard allerlei ideeën over vervolg bijeenkomsten, waar dan ook, eventueel ook in België.

sophie eten   Schoonhoven7

Na de lunch kon er nog even (te voet) van Schoonhoven worden genoten met het prachtige weer en ging een ieder daarna zijns weegs.

sophie galaxy kade sophie kade2

Dank voor de aanwezigheid, wij hebben er erg van genoten en zullen hier zeker een vervolg aan geven. Dus voor diegenen die er helaas niet bij konden zijn, houdt de website én uw e-mail goed in de gaten. Tot een volgende keer!

Frank Wijnen, Frank Busch en Bart van de Broek