Categoriearchief: Blog

Raduno Bellezza, 22 april 2018

22 april 2018, Raduno Bellezza!

Ik wil een ieder uitnodigen voor een Raduno waarbij er zowel foto’s worden geschoten door en voor de Onschatbare Klassieker van onze verschillende Dino’s alsook tekst en uitleg gegeven kan worden. Kortom, een reportage voor in de Onschatbare Klassieker  én zeker ook om elkaar weer eens te treffen in de Lente om onder het genot van een goede cappuccino of espresso alle plannen te bespreken voor het komende seizoen.

Kortom, maak de Dino ‘seizoenklaar’ en bereid uw unieke verhaal voor, gezellig! Wij hebben nog geen locatie dus het staat u open om een voorstel te doen. Wij horen graag van u, schrijf in via een antwoord op deze e-mail of via inschrijven Raduno Belezza.

De Onschatbare Klassier

In het februarinummer van De Onschatbare Klassieker wordt al verwezen naar de Tulpenrally van 2018. Het is hen niet ontgaan dat er een FIAT Dino meerijdt en men wilde daar wel wat meer van weten. Aldus een kort telefonisch interview. Daar is een stukje van gepubliceerd waarna men vroeg of het mogelijk is om een keer bij een Raduno te zijn. Niet alleen om foto’s te nemen maar ook verhalen te kunnen noteren voor verdere publicatie. Maar natuurlijk kan dat, van harte welkom op onze volgende Raduno Belezza!

Tulpenrally 2018

We doen (toch) weer mee!

Het was spannend dit jaar, in eerste instantie zag het ernaar uit dat er geen enkele Dino mee zou doen…
Maar, tot ons grote genoegen, via een U-bocht is het toch gelukt om weer een FIAT Dino in het deelnemersveld van de Tulpenrally 2018 te krijgen.

Dit jaar is ons equipenummer 163:, hieronder nog een foto van vorig jaar.

Raduno Tecnico bij Louwman 2017

“Kijk, dat ziet er dan zo uit.” Een lichte huivering trekt door de zaal bij het zien van de volledig doorboorde rafelige zuiger. Bart van de Broek is er luchtig over: “Dit is allemaal te maken. Je hebt pas écht een probleem, als hij door de kop heen slaat.”

Op de ochtend van 17 september 2017 verzamelen zich een klein aantal coupés en een enkele spider op het entreeplein van het Louwman Museum in Wassenaar. Handen worden geschud, camera’s klikken en al snel gaan ook de motorkappen open voor een kop koffie en een goed gesprek. De eerste Raduno Tecnico van het FIAT Dino register NL is begonnen.

 

Dat het aantal auto’s geen goede indicatie is voor het aantal deelnemers, blijkt als we ons verzamelen in een zaaltje. Frank Busch heet zo’n 50 dinoisti uit de Benelux welkom met een inspirerende terugblik op registeractiviteiten van de afgelopen tijd. Terwijl daarna buiten de museumbezoekers onze Dino’s bewonderen, hangen we binnen aan de lippen van Bart van de Broek. Hij leidt ons in eerste instantie in een helder betoog langs een reeks aan malheur – welke vooral Frank lijkt te hebben getroffen – om vervolgens iedereen enthousiast te maken met goede ‘verzorgingstips’. Zijn mededeling dat de 2 liter motor was “gebouwd om 60.000 km mee te gaan” wekt daarna weer wat onrust, maar de filmpjes van motoren die op de testbank zonder problemen zodanig in de toeren worden gejaagd dat de plafondplaten naar beneden komen, geven iedereen weer een gevoel van yes! Vragen uit de zaal worden door Bart, maar ook door mede aanwezige ervaren technische dinoisti (en bv. ook Patrick Beek van Beek Classic Wire) beantwoord, wat vervolgens uitloopt in geanimeerde gesprekken rond de uitgestalde cilinderkoppen en andere motoronderdelen.

Tijdens de lunch is er nog meer gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Leuk om te merken is altijd dat de liefde voor de FIAT Dino gedeeld wordt door zulke uiteenlopende mensen. Jong, oud, techniekliefhebbers, classic lifestyle liefhebbers, Italië-liefhebbers: het is er allemaal. Alleen qua gender is de diversiteit (helaas?) ver te zoeken.
Louwman Museum verzorgt niet alleen een prima lunch, maar ook een rondleiding. Voor een wat kleiner deel van de groep geeft  een gids een zéér uitvoerige (technische) toelichting bij de collectie en lepelt véél (historische) anekdotes op. Dat levert niet alleen nieuwe inzichten op over oude stukken uit de ongekend rijke verzameling van Louwman, maar leidt er ook toe dat verschillende deelnemers toch wat moeite hebben om de aandacht vast te houden. Dat laatste is dan weer geen probleem op het voorplein, waar men rond de (uiteenlopend gevulde) motorcompartimenten van de aanwezige Dino’s levendige gesprekken voert in het zonnetje.

Onder dankzegging aan Frank en diens vrouw Ellie voor de prima organisatie en Bart voor zijn presentatie grommen de zescilinders tenslotte nog een keer tegen de gevel van het museum en vertrekken tevreden in de richting van de al laag staande zon.

Hans Dautzenberg

Concours d’Élégance Paleis het Loo 2016

Nog even op de valreep van 2015, komend jaar is het jubileumjaar van de Dino ook de organisatie van het jaarlijkse Concours d’Élégance Paleis het Loo op 2 en 3 juli 2016 niet ontgaan.

Concours

Er is een speciale (parkeer)plek geregeld voor die ‘Dinoisti’ die acte de présance geven, dit zegt de organisatie erover:

Dino is going to be one of the themes of the Concours d’Élegance 2016 and for the International Concours a class specifically dedicated to the Dino 206/246 GT and 246 GTS shall be judged among others, by the great Dino connoisseur Matthias Bartz.

A special parking area and optional a “Dino package” shall be available to all Dino owners during the Concours weekend;
• 206/246 GT and 246 GTS
• Ferrari 208 GT4 and 308 GT4
• Fiat Dino Spider and Coupé
• Lancia Stratos

Bijzonderheden volgen, wij staan in contact met de organisatie!

 

 

Anniversario Dino 50 anni

10/11/12 Giugno (June) 2016

Al enkele maanden geleden hebben wij in ieder geval alvast de datum gecommuniceerd, deze is zoals ook eerder bericht officieel maar uiteraard zijn er wat zaken gewijzigd. U wist het dus al een tijdje, maar wat deze bijzondere raduno nu echt in zou gaan houden was nog niet duidelijk. Uiteraard wilde ik dit wel duidelijk krijgen, echter in de goede Italiaanse traditie kwam er toen ook anderen aandrongen op inhoud (vooral nadat de Duitse Dino Club zelf al een programma had ontwikkeld voor haar clubleden en daarbuiten), ineens beweging in en is er qua standplaats én inhoud het één en ander veranderd. Dit had overigens ook te maken het organisatie team in Italië zelf.

Deze is namelijk veranderd, eerst was het een lid van de club, nu is het Walter Scudeletti geworden. Deze is meer dan alleen lid van de club, hij staat naast Lincoln Cooper en dus dicht bij het vuur. Hier onder even een foto van de man, naast hem staat overigens Aldo Brovarone, hij is een Dino coryfee welke ook aan het woord komt tijdens deze jubileum raduno.

brovarone_scudeletti

Hij is op leeftijd maar volgens Walter nog zeer kwiek. Walter wist mij nog meer te vertellen, onder andere dat buiten hem ook nog andere coryfeën aan het woord komen en dat er buiten mooie ritten in de omgeving van Turijn met bijbehorende culinaire pitstops er bezoeken gebracht gaan worden aan twee musea, die van FIAT en het automobiel museum. Hieronder even de flyer:

locandina_raduno_2016

De onderdelen van het programma kunnen gevonden worden bij onze Italiaanse vrienden op deze plek: Raduno2016. De .pdf is meteen wat duidelijker.

Een vast omlijnd programma is er nog niet, er kan nog inhoud bijkomen maar duidelijk is dat er voldoende ingrediënten zijn om zake interessant te maken. Aanstaande zaterdag komt een kleine delegatie in Den Haag bijeen om te bespreken wat wij als register vanuit Nederland en België hiermee verder gaan doen.

Wordt aldus vervolgd, volgende week weten we meer en zal er daarna weer een update komen!

 

Duitse Dino Club bijeenkomst 2016

dinodeutschland

Hebben wij ruim van tevoren de datum kunnen doorgeven van de Italiaanse jubileum bijeenkomst, hebben de Duitsers “gründlich” hun variant reeds rond.
Er wordt bijeengekomen in Garmisch Partenkirchen van 13 t/m 16 mei 2016. Een maand dus voor de jubileum bijeenkomst in Italië.

Het volledige programma en de uitnodiging kan hier gevonden worden: Download programma Dino Register Deutschland 2016.

Er valt aldus wel wat te kiezen of te combineren in het voorjaar 2016.
Vooralsnog heeft het Fiat Dino Register NL besloten zich vooral organisatorisch te richten op de bijeenkomst in Italië.  Maar laat het even weten of er belangstelling is en wie er naartoe gaan, altijd interessant!

Helaas..

Vandaag helaas minder goed nieuws vanuit Italië aangaande de voorzitter van de Dino club in Frankrijk:

Ciao a tutti,
Abbiamo avuto la notizie che il presidente del club Francese che organizzava il raduno il 19/20 di settembre è stato preso da una situazione salutari grave e il loro club hanno deciso di annullare tutti i loro raduni di 2015 compreso quello della Dino.

We have received news that
the president of the French club that was organising the meeting on the weekend
of the 19/20 of September has been taken seriously ill and their club has
decided to cancel all 2015 meetings including the Dino meeting.

Net als wij hebben gedaan, nemen ook zij enige tijd ‘rust’ in acht.

Tulpenrally 2015, afvalrace..

Bdeide equipes welke dit jaar mee deden met de Tulpenrally werden achtervolgd door pech. Dit jaar deden mee:

dinotheo sijmendino
Equipe Theo en Koos                                                   Equipe Sijmen en Fleur

Na een dag moest Sijmen helaas al opgeven vanwege een defecte kettingspanner waardoor de ketting tegen het kleppendeksel sloeg.. Er is contact geweest, ook nog even met Ids maar wij hadden niets liggen en het nieuws bereikte dat deze zou worden gesloopt uit één van de onderdelen-Dino’s waarover het technisch team zou beschikken. Helaas bleek dat op een gegeven moment de motor toch wel wat meer uit elkaar lag en het er niet meer naar uitzag dat er nog meegereden zou kunnen worden.
Bij de Finish ben ik Sijmen tegen gekomen, nog steeds monter en vol positieve energie om dan de motor volledig te gaan reviseren. Dan wel in deze maanden omdat de SLS natuurlijk voor de deur staat!
Sijmen wist mij te vertellen dat Theo en Koos ook uitgevallen waren, er een issue met de beruchte puntjes waren (zelf ook meegemaakt en zo ook Sijmen) in de route ernaar toe, maar dat dit verholpen was. Het zou leuk zijn (hoe vervelend het ook altijd is om uit te vallen) als Theo en Koos hun relaas zouden kunnen geven want het is niet helemaal duidelijk hoe dit nou afgelopen is.

En zo kan het voorkomen dat de enige Dino welke de finish heeft gehaald deze is:
WP_20150516_006
Maar ja, slechts één dag meegereden.. Maar dan is er toch nog een Dino gefinished zullen we maar zeggen, ook al was het de sponsoretappe.
Jammer was wel dat er door deze klasse niet meer gesprint mocht worden over de boulevard (is toch traditie) en dat er niet gefinished mocht worden door de klassieke boog (zie vorig jaar).

Een dynamische FIAT Dino Raduno!

De afgelopen FIAT Dino Raduno van 18 april was zonnig, met goede spijs en drank, informatief én verrassend. Marc van Ravels had voor een uitstekende locatie gezorgd, centraal gelegen, met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en een prima ‘solo-Dinoisti’ ruimte én terras. Restaurant Waterfront had net een frisse doorstart gemaakt, het personeel leek aldus extra gemotiveerd en de spijzen waren uitstekend. Nogmaals dank voor het regelen van de locatie Marc!

IMG-20150418-WA0010    IMG-20150418-WA0006

Uw ietwat verstrooide vice voorzitter was overigens in eerste instantie langs de verzamelplek op de parkeerplaats gereden, echter heeft ondergetekende daar totaal geen spijt van gekregen omdat het uitzicht én de omgeving prachtig is. Laten we zeggen dat het een voorproefje was van de prachtige rit welke Marc tevens had uitgezet voor later op de dag.
Maar allereerst verzamelden zich al gauw meerdere Dino’s welke het geheel uiteraard alleen nog mooier maakten en was daar onder andere ook nog even Jan Willem, de vorige initiatiefnemer van het register. Helaas moesten wij wel een afvaardiging van onze zuiderburen missen. Wij gaan er alles aan doen om bij de volgende raduno hen er wel bij te hebben uiteraard.

IMG-20150418-WA0012 FB_20150424_18_46_56_Saved_Picture

Na het bijpraten en bekijken van de verschillende Dino’s konden wij ons verzamelen in de daarvoor speciaal geregelde Dino club ruimte, op het zonnige terras waar Bart en ik de leden verder informeerden over allerlei verschillende zaken van het afgelopen jaar. Ook werd er vooruit gekeken naar bijvoorbeeld de internationale raduno 2016, het jubileum jaar. Er zal meer duidelijkheid hierover komen in samenwerking met de Dino Italia Club en geïnteresseerden hebben zich aangemeld om mede de handschoen op te pakken, er zal genoeg geregeld moeten worden. In ieder geval was er genoeg te bespreken én te informeren, er wordt aan de weg getimmerd om het register verder in te richten, zowel op (statutair) clubniveau als de informerende zaken eromheen, de website, etc. etc.

FB_20150424_18_45_45_Saved_Picture WP_20150418_004

Na een uitgebreide, maar hopelijk niet te lange, briefing kon men aan tafel voor een uitstekende lunch.

Vervolgens parkingwaarts gegaan en al gauw werd een FIAT 500 ontdekt tussen de daar aanwezige Dino’s. Zowel ik als Bart hadden tussentijds vragen via Facebook of mail gekregen waar het event nu eigenlijk precies was van niet ingewijden en in de tussentijd, naar het bleek, had zich een buitenlandse afvaardiging tussen ons genesteld. Een zeer enthousiaste dame van het gezelschap had zelfs een model auto welke exact leek op één van de aanwezige Dino’s!

WP_20150418_019 WP_20150418_012 Uitkomst was dat zij uiteraard van harte welkom waren om mee te rijden, zij in haar favoriete exemplaar en de FIAT 500 kon aansluiten voor de prachtige route.

IMG-20150418-WA0039    WP_20150418_025

Wij hebben ervan genoten en zijn vervolgens zeer tevreden huiswaarts gegaan!